Media centrum na Rpi + dysk na USB – krok po kroku

• fipii
  • Junior
Witam
Mam kilka pytań odnośnie postawienia Media Centrum na Rpi i chciałbym prosić o rady.
Założenia są takie:
System: XBMC (nie zdecydowałem jeszcze która dystrybucja)
Magazyn Danych: Zewnętrzny dysk twardy z partycją w NTFS (nie będę zmieniał bo już jest w dużej części zapełniony i nie mam jak przekopiować danych)

Pytania:
1. Czy po zainstalowaniu któregoś XBMC i podpięciu dysku, można będzie od razu oglądać wszystkie filmy które mam? (Oprócz oczywiście MPEG2 i VC1)
2. Czy każde odłączenie i podłączenie dysku po raz kolejny (np w celu skopiowania nowych materiałów), zmieni nazwę tego zasobu? Jak wiecie w XBMC w bibliotece filmów lub serialu są tworzone odnośniki do materiałów z dysku i w takim przypadku każde podłączenie dysku zmieniało by te dane i uniemożliwiało oglądanie.
3. Czy dodatkowo dało by się wystartować klienta torrent który pobierał by na dysk dane ? Jak mocno taki zabieg obciążał by malinę? Czy nie muliło by menu albo filmy?
4. Czy wy używacie Rpi jako media centrum? Jak to się u was sprawuje?

• Zbychu
  • Senior
  • KODI: Najnowsza Beta
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Generlanie nei lubimy tutaj zadawania wielu pytan w 1 wątku, ale powiedzmy że dotyczy to 1 tematu – jak wystartować z PI…

fipii napisał:

Witam
1. Czy po zainstalowaniu któregoś XBMC i podpięciu dysku, można będzie od razu oglądać wszystkie filmy które mam? (Oprócz oczywiście MPEG2 i VC1)

Tak, ale w zaleznosci od dystrybucji moze byc potrzebne reczne zamontowanie zasobu.
Polecam OpenElec

2. Czy każde odłączenie i podłączenie dysku po raz kolejny (np w celu skopiowania nowych materiałów), zmieni nazwę tego zasobu? Jak wiecie w XBMC w bibliotece filmów lub serialu są tworzone odnośniki do materiałów z dysku i w takim przypadku każde podłączenie dysku zmieniało by te dane i uniemożliwiało oglądanie.

Raczej nie – ale to znowu moze zalezec od dystrybucji.

3. Czy dodatkowo dało by się wystartować klienta torrent który pobierał by na dysk dane ? Jak mocno taki zabieg obciążał by malinę? Czy nie muliło by menu albo filmy?

Da się. Nie wiem jak obciaza Maline, nie używam.

4. Czy wy używacie Rpi jako media centrum? Jak to się u was sprawuje?

Uzywam. Po przesiadce na OpenElec + migracji z SD na Pendrive + podkreceniu zegarka jest calkiem niezle.
Jedak jako “głowny” HTPC w domu pracuje zwykly PC, Malina działa w sypialni jako uzupełnienie.

• Siebiat
  • Junior
Odpowiadam na podstawie OpenElec-a który działa u mnie 24 h/dobe od kwietnia 2013.
1. Filmy będziesz mógł oglądać od razu poza oczywiście MPEG2 i VC1 (naprawdę warto zapłacić za te kodeki) jednak polecam zrobić skanowanie i utworzyć biblioteki. Podpisane i z fanartami są fajniejsze:).
2. Podłączania jeśli w te same USB tego samego dysku nie zmieni nazw (pamiętaj o wyłączeniu Malinki przy tej operacji), tylko po co odpinac lepiej zmapuj sobie dysk w sieci i bedziesz mógł z niego korzystać jak z dysku sieciowego.
3 Do torrentów w openelcu są tylko wtyczki, których ja np. połączyłem z NAS Synology gdzie zainstalowałem serwer Transmission. Postaw w kącie jakiś stary sprzęt jako torrenciarkę a RPi nie będzie wcale obciążone jako klient.
4. RPI jako HTPC w Openelec 3.24 jest idealne (3.52 to na razie beta). Super sprawą jest obsługa tego wszystkiego pilotem TV po podłaczeniu przez HDMI z maliną.
Dobra rada aby przyśpieszyć pracę i polepszyć wydajność polecam rpi z USB

• Piter
  • Autor Artykułów
  • KODI: Ostatni stabilny
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
Nie testowalem ale wg mnie mozna zainstalowac z nieoficjalnych repo Openelec’a
openelec.tv/forum/unofficial-openelec-addons

rTorrent ktory bedzie dzialal jako serwer i nie bedzie trzeba nic dodatkowego

openelec.tv/forum/rtorrent/42796-rtorrent-service-addon

• Zbychu
  • Senior
  • KODI: Najnowsza Beta
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Ode mnie jeszcze mala uwaga co do Maliny: bardzo ważny dla stabilności urządzenia jest dobry zasilacz (min 1A)

W przypadku podłączania większej ilości urządzeń zewn może okazać się niezbędne dokupienie zasilanego niezależnie huba USB
(U mnie np nie działala dobrze karta WIFI do momentu gdy podłączyłem ją do takiego właśnie HUBA)

Tak więc tutaj cena i plątanina kabli rośnie.

Mój zestaw to:
1. PI
2. zasilacz 2A do PI
3. HUB USB
4. zasilacz HUB
5. pendrive 4GB
6. WIFI dongle
7. kabel HDMI
8. obudowa
9. Karta SD 1GB class 2

Do sterowania uzywam pilota od TV (po CEC) lub Telefonu z Androidem

Jestem ogromnym fanem Maliny – dla mnie jest idealna
Jednak inni mogą zechcieć się zastanowić czy całość sprzętu nie wyjdzie im drożej od innych (byc może lepszych) rozwiązań. I czy ta z pozoru miniaturowa konstrukcja, po całej tej rozbudowie jest faktycznie miniaturowa…

PS U mnie ważnym argumentem za Maliną była możliwość stosowania jej na wyjazdach. Po zaopatrzeniu się w odpowiedni zestaw kabelków jestem w stanie podłączyć ja do każdego TV nawet najstarszego szrota co sie super sprawdza w hotelach i motelach gdy podrozujemy z dziecmi:)

• Piter
  • Autor Artykułów
  • KODI: Ostatni stabilny
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
@Zbychu – moze to mniej estetyczne ale wciaz tansze od Zotaca…

• fipii
  • Junior
@piter Muszę spróbować tego rozwiązania, chociaż postawiłem u siebie Raspbmc, ale moze potestuje i Open Elec.

@Zbychu Co do zasilania to Malinę mam podłączona do portu USB w nboxie. Tuner i tak cały czas jest włączony więc i malina cały czas chodzi.
Bawiłem się pilotem, bo mam jakiegoś takiego na usb z allegro za 20 zł (x10 medion) i działał super.

Ogólnie korzystam z XBMC na komputerze stacjonarnym podpiętym kablem hdmi do telewizora. Niestety jest kilka minusów tego rozwiązania. Pierwszy i najważniejszy dla którego w sumie kupiłem malinę to pobór prądu. Chciałem trochę zmniejszyć rachunek za prąd, bo komp nieźle ciągnie, a czasami jest włączony nawet 24/7.
Druga sprawa to taka że nie mogę z kompa ustawić odświeżania zgodnego z fpsem filmu. Po zaznaczeniu tej opcji w xbmc na telewizorze występuje tzw screen tearing (poziome pasy na tv “rozlewające” obraz)

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.