PI czy coś innego?

• Konto usuniete
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Oklaski: -1
  • KODI: XBMCbuntu

Hej,

wiem ze pewnie po raz milion sto razy wałkowany temat, ale czytam forum od kilku dni, nie jestem informatykiem, nie znam sie na tym sprzęcie. Szukam coś w granicy 500-600zł do przerobienia TV na smarta. Widziałem na alledrogo zestawy PI od 180-400zł nie wiem nawet który jest warty uwagi żeby wybrac dobry ale też nie przepłacić.

allegro.pl/raspberry-pi-512mb-rev-2-0-be…eki-i4380452778.html
i taki
allegro.pl/raspberry-pi-b-xbmc-media-cen…est-i4356470998.html

i weź bądź tu mądry!

Głównie chciałbym zeby działało xmbc z tv przez internet (nie podam strony:) i filmy z stron www. zastanawiałem się nad “rozmarketingowanym” sprzetem z androidem ale potem znalazłem to forum. Może ktoś łaskawy doradzi co wybrać? jakie PI czy HTCP ale to drugie to w ogóle dla mnie czarna magia, widziałem jakiś zestaw tu na forum ZOTAC

allegro.pl/zotac-zbox-id18-e-celeron-100…usb-i4387162591.html

ale tam trzeba dokupić ram dysk (mam zewnętrzny 2.0 samsunga 1T) moze ktoś doradzi co wybrać. ps nie chciałbym żeby sprzęt też mulił jakoś strasznie.

Z góry serdecznie dziękuję!

• Konto usuniete
jeszcze dodatkowe pytania bo już edytowac ie mogę:

jeżeli mam wybrać PI to czy będę musiał tam coś instalowac czy jak kupie na allegro to już będzie gotowe a ja tylko wtyczki do xbmc bd musiał zainstalować?

jeżeli składać samemu cos to co trzeba kupić? jaka płyta itd i czy to łatwo się składa?

• Zbychu
  • Senior
    Senior
  • Oklaski: 17
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OpenElec, W7-64
Jeżeli masz budżet 500-600zł to zdecydowanie polecałbym Zotac. Masz wówczas pełnoprawny PC. Duzo mocniejszy niz RPi

RPi ma jednak pewne ograniczenia. Ale oczywicie inwestcja jest mniejsza

Jezeli jednak wybrałbyś RPi to poza nim musisz posiadać:
1. kartę SD (moze byc stara 1GB)
2. zasilacz micro USB

Opcjonalnie:
* obudowę
* pilot (jezeli twoj TV nie wspiera CEC – wiekszość jednak nowych LCD ma obsługę CEC, pod rówżnymi nazwami SmartConnect, VieraLink itp)

Rekomenduje jeszcze:
* USB pendrive (moze byc jakis 2-4GB)

Jezeli nie posiadasz możliwości podłączenia do sieci za pomoca kabla to równiez należy kupic kartę WIFI

Po zakupieniu RPi musisz samodzielnie nagrac system i skonfigurowac go. Nic nie trzeba skladać. Ta plytka to samodzielny komputer (ew mozesz chciec go wlożyć do obudowy)
Instalacja jest banalna – proces opisalismy to w artukułach na naszej stronie:

xbmc.org.pl/artykuly/70-instalacja-opene…pod-systemem-windows

xbmc.org.pl/artykuly/78-raspberry-pi-praca-z-usb

W aukcji ktora podaleś sprzedawca pisze że wszystko jest zainstalowane i gotowe do połaczenia – wiec tutaj nic nie musisz robic:
allegro.pl/raspberry-pi-b-xbmc-media-cen…est-i4356470998.html

Ale jak mowie, jeżeli jestes w stanie dorzucic te pare stowek więcej zdecydowanie polecam Zotac, jeżeli pieniądze graja role, lub tez chcesz zobaczyc jak ogolnie działa XBMC a pozniej ew sprzedac RPi na allegro to wybór Maliny tez nie bedzie zły:)

• Konto usuniete
1 czy malina łapie zwieszki? tzn czy często trzeba czekać np przy przełączaniu wtyczek na xbmc itd? tzn nie chcę konsoli do gier. ma to służyć do oglądania tv przez internet i innych treści multimedialnych z portali ipla tvn player kinoman itp.

zotac chyba będzie dla mnie aż nad to potrzebny… zwłaszcza że cena z ramem to ok 600zł za podstawową maszynę….

2 czy instalacja systemu i reszty jest trudna? ogarniam instalację windowsa na PC, nie umiem pisac skryptów hehe:)

bo podałem PI za 400zł a to była najwyższa cena. a jak konfiguracja itd jest banalna to możę złoże to sam.

możesz konkretnie wskazać co kupić, czyli

allegro.pl/raspberry-pi-obudowa-11-do-wyboru-i4342850675.html <- dobry wybór?

już obudowę bym miał już tu, pilot na razie olewamy (w tel w lg g2 mam apkę którą steruję całym sprzętem w domu)

zasilacz 12v tak micro jak od telefonu? kartę mam, pendrive mam kilka… mam dysk 1Tb. jaka karta wifi? nie chcę ciągać kabli (i tak mam ich dużo)

• Zbychu
  • Senior
    Senior
  • Oklaski: 17
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OpenElec, W7-64
Co do streamingu z ipla, tvn io innych nie będacych w oficjalnych repo – to Ci nie pomogę. Bo na tym forum tego nie wspieramy…. Czyt regulamin – Ludziom to podobno dziala. Youtube i inne oficjalne streamingi chodza OK wiec pewnie takie tez beda

Malina potrzebuje czasem kilka sekund wiecej niz zwykly stacjonarny komputer aby uruchomic wtyczkę, przetworzyć jakaś listę multimediów – ale da sie z tym życ.
(zwłaszcza po podkręceniu procka + przeniesieniu systemu na USB)

Sam oprocz “duzego” kompa z XBMC mam malinke w sypialni i sobie daje radę

Instalacja jest banalna. Przeczytaj artykul to sie przekonasz czy ogarniasz:)
W razie czego pomożemy

Potrzebujesz zatem bezwzględnie Rpi Model B (ważne! ten ma wiecej RAMu) – ten z linku z obudową jest OK (pewnie moglbys znalezc pare zl taniej kupujac odzielnie maline i obudowe od tego samego sprzedawcy)

Tak to ten sam zasilacz jak od telefonu (musi miec jednak min. 700mA na wyjsciu)
Rekomendowane 1A

Jezeli bedziesz chcial podlaczyc dysk do tego mozesz potrzebowac huba USB z oddzielnym zasylaniem (to z maliny moze nie wystarczyc – zalezy ile pradu potrzebuje HDD) Rowniez karty wifi (niektore) wymagaja huba aby lepiej dzialaly

Wiekszosc kart WIFI usb działa z RPi. Jezeli nie masz zadnej takiej to musisz nabyć – widze ze ludzie polecaja Wifi Nano

Np taka
allegro.pl/karta-wi-fi-do-raspberry-pi-u…d-n-i4369584897.html

Jezeli to mozliwe radzilbym jednak skrętke zamiast wifi – dziala duzo stabilniej z doswiadzcenia. Ale oczywiscei po WIFI tez dziala (np u mnie w domu – ale czasem zcina sie, zwlaszcza jak sa jakies zakłócenia – mikser, odkurzacz, cos przejeżdza obnok)

• Konto usuniete
dobra, kupiłem malinę z kartą i zasilaczem gdzie jest jakiś noobs (10 do wyboru). jak przyjdzie to zapewne będę miał kolejne pytania:) dzięki za podpowiedź!

** Moderator **
Pozostała część wątka przeniesiona tutaj:
xbmc.org.pl/forum/pi/3405-raspbery-pi-pierwsze-kroki#9431

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.