| Cześć, Stan faktyczny: Openelec postawiony na Raspberry Pi; wersja 3.2.4 (wersja 4 ma problem z zalogowaniem się do youtube). W Opecelec aktywowałem upnp – działa wyśmienicie tj. tv wykrywa RP, dysk pod RP i odtwarza np. filmy. RP podłączone jest do rutera po kablu zaś tv łączy się z ruterem po wifi. Pytanie: |
| Rozumiem ze nie udostepniasz UPNP w internecie ? Nie forwardujesz niczego? Jezeli to jest jedynie w sieci lokalnej to nie wiem czego należało by sie bac… |
| Dzięki za odp. Zbychu napisał: Rozumiem ze nie udostepniasz UPNP w internecie ? Nie wiem czy dobrze rozumiem – na ruterze UPNP jest wyłączone. RPi (i to na nim w Openelec aktywowałem UPNP) znajduje się “za” ruterem – to chyba nic nie udostępniam? Nie forwardujesz niczego? Ojej, tego zupełnie nie rozumiem – co to znaczy? |
| W skrócie.. Jeśli Raspberry Pi/OpenElec jest postawiony “za” routerem, to czy masz dostęp do OpenElec przez internet? (tzn. wpisujesz zewnętrzny adres ip od operatora – publiczny adres ip, tam gdzie jest zamontowany Raspberry Pi z innej lokalizacji, np. z pracy). Jeśli nie masz dostępu, to nie martw się.. Forwanding w znaczeniu żargonowym znaczy tyle co “przekierowanie”.. // |
| Dziękuję za podpowiedzi. Nie posiadam publicznego ip – wnioskuję, że powinienem spokojnie spać bo NSA nie ogląda moich filmów ![]() |
| Darekkkk napisał: Dziękuję za podpowiedzi. Nie posiadam publicznego ip – wnioskuję, że powinienem spokojnie spać bo NSA nie ogląda moich filmów ![]() // Każdy kto łączy się przez internet posiada choćby przynajmniej 1 publiczny adres IP, przez który się łączy przez świat-internet. To tak jak z telefonowaniem od kogoś do kogoś.. Adresy wewnętrzne IP zwykle zaczynają się od 192.168.x.x lub 10.0.x.x Adresy zewnętrzne/publiczne IP są różne w zależności od państwa oraz operatora któremu przysługują adresy IP i je udostępnia wraz z usługą świadczenia usług teleinformatycznych takim jakim jest internet. np. Adres IP 77.252.36.248 Wchodząc np. na adres moj-ip.pl/ wyświetli Ci się Twój adres IP jaki otrzymujesz w ramach dostępu do internetu, ten adres jest rozgłaszany na świat, tak jak byś dzwonił z numeru telefonicznego do kogoś, nie tylko z miasta, ale ze świata. //NSA, jak inne organizacje nie mają czasu na spoglądanie zasobów, Najpierw przeczytaj czym jest adresacja, adresowanie IP, adres IP publiczny, /// \\\ Usługa UPnP/DLNA wzoruje się do usługi VoD (Video On Demand), obie usługi mogą być rozgłaszane (udostępniane) publicznie lub lokalnie. |
| marysh napisał: Jeśli konfigurujesz usługę UPnP to co napisałem powyżej powinieneś już wiedzieć (choćby teoria).. Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia. Ps. Każdy z nas jest podatnikiem (pośrednio korzysta także z podatków) ale z tego nie wywodzę wniosku takiego, że każdy powinien, przynajmniej w teorii, wiedzieć na czym polegają np. trójstronne transakcje wewnątrzwspólnotowe. |
| Darek – jednym słowem – śpij spokojnie i ciesz się dlna ![]() W sieci wewnętrznej jesteś bezpieczny |
Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.