Witam, Czy ktoś jest mi w stanie pomoc odnośnie odbiornika ir do maliny ? Chciałbym sterować uniwersalnym pilotem. Znalazłem w sieci jak podpiąć irde pod raspberry lecz na wcześniejszych wersjach (mniej pinów gpio) Czy ktoś wie, lub ma schemat jak takie podłączenie powinno wyglądać w wersji b+ ? Czy później jest mi potrzebny jakiś program (jesli tak to jaki) do kodi by odbiornik pracował ? Będę wdzięczny za każde cenne informacje w tej kwestii.
Posiadam stary model lg3000 z funkcja simplink. Niestety po uruchomieniu na kodi uslugi CEC po każdorazowym resecie maliny zmienia mi sie język na domyślny (angielski), dodatkowo działa mi tylko funkcja kursora ( gora, dol,lewo,prawo, zatwierdź) brak funkcji „wróć eliminuje w moim przypadku to rozwiązanie. Dlatego zastanawiam się nad odbiornikiem IR.
Pamietam ze w LG dodakowe opcje udawawalo sie uzyskac wybierajac sekwencję klawiszy (szybkie wybranie jednego po drugim) stop i play czy jakoś tak. Dawalo sie uzyskiwac wstecz i klawisz menu vo wystarczalo do pracy Ja tam bym powalczyl jeszcze z tym CEC Ostatnio konfigurowalem maline na jakims starszym LG i dawala sobie rade z CEC
Jaka skore uzywasz skoro Ci przerzuca na angielski ?
Rudolf2
Bywalec
KODI: Kodi 14
NAS: nie
MySQL: nie
Sterowanie: Tablet + yatse
HTPC: Projekt własny
Faktycznie sekwencja działa jeśli chodzi o wstecz, z tym ze nie w każdym przypadku. Będę jeszcze z tym walczył. Uzywam confluence
Rudolf2
Bywalec
KODI: Kodi 14
NAS: nie
MySQL: nie
Sterowanie: Tablet + yatse
HTPC: Projekt własny
Wygląda na to, że działa. Oto co zrobiłem (może komuś się przyda): Problem zmiany języka po restarcie znikną, po zainstalowaniu wtyczki quartz i ponownym powrocie do confluence. W ustawieniach CEC (kodi) ustawilem tylko wejscie HDMI (w TV) Co do pilota LG (TV – lg3000 ) Działa: kursor, pauza, play, stop, powrót (szybka sekwencja) stop+pauza , menu (szybka sekwencja) stop+play
Ps. Czy pilota dzialajacego dzieki CEC też można zamapowć za pomocą keymap editor ?
Dziekieki Mackey za pomoc i wskazówki
Maciey
Senior
KODI: Kodi 14.0 “Helix
NAS: Tak
MySQL: Tak
Sterowanie: Logitech 300i
HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Wydaje mi się że widziałem gdzieś info że można kolorowe jakoś zamapować. Nie zależało mi bardzo bo do bardziej zaawansowanych rzeczy uzywam sterowania przez komórkę, a do oglądania filmów te kilka klawiszy starczy
Włącz sobie debugowanie i zobacz czy do logu wrzuca jakieś informacje gdy naciskasz jakieś inne klawisze na pilocie, jezeli tak to mozna je zamapować
PS: STOP + OK przerzuca na Home z tego co pamietam