W Raspberry Pi 3 znajdziemy 64-bitowy procesor Broadcom BCM2837 oferujący cztery rdzenie Cortex-A53, taktowany zegarem 1,2 GHz. Według producenta, chip oferuje do 60 procent wyższą wydajność w porównaniu do konstrukcji znajdującej się w Raspberry Pi 2 i aż dziesięciokrotnie wyższą względem układu z Raspberry Pi. Użytkownik ma do dyspozycji 1 GB pamięci RAM.
Jeżeli już budować małego NAS-a to nie wiem czy lepszym rozwiązaniem byłoby postawienie go na banana pi ( 35$ ) + interface sata (22$) i do tego OMV -wychodzi tanio i cicho. W malinie brak mi zwłaszcza tego sata.
Z tego co czytalem to Banana dziala wewn po magistrali USB 2.0 Wiec de facto SATA dziala rownie wolno jakby polaczyc dysk po USB
marx
Autor Artykułów
KODI: 15.2
NAS: Nie
MySQL: Tak
Sterowanie: Logitech Harmony
Takie wynalazki to niestety wciąż porażka jeśli chodzi o nas. Przede wszystkim musi być kilka gniazd, jedna sata na nas – bez sensu.
leszmesz
Junior
KODI: 0
Piter napisał:
A mi tam w RPI wciaz brakuje: 1) USB 3.0 2) SATA ( lub chociaz USB 3.0) 3) wyłacznika….
Właśnie szukam czegoś do kodi i zaszokowało mnie jedno, albo źle wyczytałem malina nie ma włącznika/wyłącznika? To jak to się odpala? Wkładając zasilacz do sieci?
Dokladnie… Nie ma wyłacznika, Liczyliśmy juz tutaj na forum ze Malina w stanie spoczynku pobierze minimalną ilośc prądu co przelozy sie na kilka złotych rocznie- wiec mozna przezyc…
Ale nawet gdyby miała na płytce wyłącznik to i tak zostaje temat zewn. zasilacza który i tak wciąż będzie pobierał prąd i przerabiał go na ciepło Najłatwiejszym rozwiązaniem jest listwa lub gniazdo z pstryczkiem lub zasilanie Maliny z gniazda TV (u mnie bez problemu chodzi Rpi 2 w ten sposób)
Czy ktoś może testował u siebie nowe RPi?? Jak działa OpeneElec w porównanie z RPi2?? Warto wydać kolejne 2 stówki na nową wersje?
leszmesz
Junior
KODI: 0
Jeszcze jedno pytanie do posiadaczy maliny: Czy malina z wgranym openelec daje sygnał AV na telewizor przez to złącze? Jak tak to działa to stabilnie i nie ma problemów z rozdzielczością? Pytam bo malina ma być przenoszona i nie zawszę będzie TV z HDMI. Dodam, że testowałem w tym zakresie MXQ i nie ma z tym kłopotu.
gienkollo
Junior
KODI: HELIX
NAS: Nie
MySQL: Nie
Sterowanie: Measy RC 12, Yatse
HTPC: Raspberry Pi2
A ktoś wie jak ten SoC radzi sobie z x265? Dekoduje to sprzętowo?
Odpowiadajac na powyzsze: – Malina z OE bez problemu obsluguje standardowe wyjscie AV (sam czesto korzystam jak wyjeżdzam na wakacje i w hotelach sa jakies stare „banki”) – Moim zdaniem warto wydac wiecej zeby kupic RPI2 (vs RPI1) ale miedzy RPI3 a RPI2 nie zauwazylem wiekszej roznicy. RPI3 polecam glownie z powodow zintegrowania modulu WIFI i BT – Moje RPI2 bez problemu dekoduje x265 (oczywiscie softowo)