AMD E-450 1.65 GHz Dual-Core Chipset AMD M1 Video AMD Radeon™ HD 6320
Wiem, że temat klatkowania filmów MKV się powtarza, jednakże nie zakładałbym tego tematu gdybym rzeczywiście potrafił rozwiązać problem.. Przez dwa miesiace czasu XBMC był postawiony na Windows 8 – klatkowanie filmów związane było z ustawieniem dźwięku na : ANALOG 2.0 + HDMI.. Majac takie parametry, wszystko chodziło jak należy. W dniu dzisiejszym postawiłem nowy system XBMCBUNTU 12 – niestety, nie potrafię rozwiązać problemu z klatkowaniem obrazu. Dźwięk ustawiony jest równiez na ANALOG 2.0 – HDMI lecz wciaż klatkuje. Włączałem/wyłączałem aklceleracje sprzętową jednak równiez te zabiegi nie przyniosły rezultatu. Co może być nie tak ? Co potrzeba włączyć/wyłączyć lub doinstalować ?
Co do sterowników ? System wykrywa kartę Radeon, włączona jest opcja standardowo :
Using Video Driver For The AMD Graphics Accelerators from fglrx-updates ( prioprietary ) Bardzo proszę o pomoc, gdyż walczę z tym kilka godzin i nie mogę nic wskórać..
Pozdrawiam.
Maciey
Senior
KODI: Kodi 14.0 “Helix
NAS: Tak
MySQL: Tak
Sterowanie: Logitech 300i
HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Jak masz podłączone Audio ? Czy bezpośrednio HDMI do telewizora czy moze jakiś ampli
Wydaje mi się, że problem leży po stronie funkcji/sterownika akcelerracji sprzętu XVBA – w Xbmcbuntu 12 nie ma jej w opcjach programu. W przypadku Openelec jest i pliki MKV chodzą płynnie. Pytanie : W jaki sposób załadować XVBA do XBMC ? Podobno trzeba dodać repo, jednakże jak to zrobić ?
Witam. Spróbuj może Openelec 3 RC5 (wczoraj wyszła wersja 2.99.5), ja mam AMD E-350 i HD 6310 Graphics i w tej wersji XBMC nigdy nie miałem najmniejszych problemów z płynnością i z dźwiękiem. Naprawdę warte polecenia.
W Openelec mam problem z połączeniem wi-fi – za cholerę nie wiem jak poprawnie skonfigurować sieć by się połączyć ? W Xbmcbuntu nie mam problemu z wi-fi + podoba mi się samo ładowanie/bootowanie wraz z tłem XBMC
Spróbuj tak: zakładka openelec settings/network network technology – WLAN network interace – wlan0 IP settings – pozostaw puste pole do używania protokołu DHCP, aby automatycznie uzyskać adres IP WLAN SSID – nazwa twojej sieci WLAN Security – sposób zabezpieczenia twojej sieci (WPA/WPA2 u mnie) WLAN Passphrase – twoje hasło
Dzięki za odpowiedź w sprawie wi-fi, jednakże udało się rozwiązać trudny problem z klatkowaniem filmów
UWAGA :
Użytkownicy korzystający ze sprzętu na platformie AMD-FUSION :
Chcąc cieszyć się płynnością filmów MKV na platformie AMD-FUSION koniecznością jest instalacja sterownika XVBA + dodania go ( opcji ) do naszego XBMC. Dodatkowo musi być zainstalowany sterownik ATI wpierający XVBA.
1. Dla użytkowników instalujących XBMC na gołym systemie :
Odinstalować XBMC łącznie z repo. Uruchamiamy ponownie system + patrz punkt 1
Zaznaczamy jedynie opcje akceleracji XVBA + dobrze zaznaczyć synchronizacje pionową .
Jak się okazuje, klatkowanie MKV nie musi być tylko spowodowane brakiem odpowiednich ustawień opcji dźwięku : ) Powinno stworzyć się jakiś tutorial, gdyż naprawdę wiele ludzi ma z tym problem, przy czym użytkownicy AMD-FUSION mogą popaść w paranoje, gdyż naprawdę ciężko było mi dojść do rozwiązania usterki
EDIT :
Dziwie się, że ludzie odpowiedzialni za stworzenie XBMCBUNTU, nie udostępniają opcji XVBA. Uważam, że jeżeli już tworzy się taki system, to koniecznością jest stworzyć go tak aby pewne funkcje były wpisane od początku dla poprawnego działania na wszelkich platformach..