Problem z internetem na Openelec.

  • bumbum35
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 225
  • Pomógł: 12
  • KODI: 16 Isengard
  • OS: Openelec 6.3
  • Sterowanie: Philips Prestigo , Klawiatura Logitech
  • HTPC: HTPC na asrock z E350 w obudowie mini ITX

Od jakiegoś czasu mam problem z internetem na openelec. Płyta głowna to znana asrock E350m1. Internet podłączony kablem do routera D-link DWR-116. Dwa lata nie było problemu, nic nie zmieniałem , nic nie grzebałem. Na tej samej maszynie mam openelec i windows 7. na windowsie wszystko smiga, internet jest, a na openelec raz jest a raz nie ma. Po wyjęciu z wtyczki routera , internet jest, ale następnego dnia juz znów nie ma. Posprawdzałem kable detektorem, oddałem router do serwisu, wymienili mi na nowy bo upierałem się ze to wina routera. Niestety na nowym routerze to samo.

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 874
  • Pomógł: 107
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Jak masz ustawione IP / DNS serwery ?
Jezeli dynamicznie to polecam statyczne wpisy.
Rowniez warto zaznaczyc opcje w konfigu OE aby KODI poczekal przed startem na siec

  • bumbum35
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 225
  • Pomógł: 12
  • KODI: 16 Isengard
  • OS: Openelec 6.3
  • Sterowanie: Philips Prestigo , Klawiatura Logitech
  • HTPC: HTPC na asrock z E350 w obudowie mini ITX
IP / DNS serwery nie ruszałem. A gdzie są te ustawienia? W openelec cz w Kodi ustawieniach?
To zeby czekał na sieć miałem ustawione i nie pomagało.

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 874
  • Pomógł: 107
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Tak w ustawieniach OE…

  • bumbum35
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 225
  • Pomógł: 12
  • KODI: 16 Isengard
  • OS: Openelec 6.3
  • Sterowanie: Philips Prestigo , Klawiatura Logitech
  • HTPC: HTPC na asrock z E350 w obudowie mini ITX
dzieki, będę szukał,jutro jak będę w domu, aczkolwiek u mnie chyba są inne ustawienia. Menu jest troche inne. Moze sie mylę bo uzywam innej skórki, no ale zobacze. teraz wiem juz o co biega dokładnie.

  • kobrawerde
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 255
  • Pomógł: 30
  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • OS: LibreELEC-Mod-uvcvideo-7.0.2 / Linux Mint 18 Sarah
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: LibreELEC (AeonNOX) / AT5IONT-I
Jeśli wyeliminowałeś router to może coś w OE … może zrób ( najpierw backup ustawień) soft lub hard reset OE i nastaw wszystko od początku …jeśli to nic nie da to przywróć ustawienia z backupu… będzie wiadomo czy aby to nie jakieś błędy programy itp na OE. Można też wypróbować inne wersje OE np. 5.8 / 6

  • bumbum35
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 225
  • Pomógł: 12
  • KODI: 16 Isengard
  • OS: Openelec 6.3
  • Sterowanie: Philips Prestigo , Klawiatura Logitech
  • HTPC: HTPC na asrock z E350 w obudowie mini ITX
robiłem backup jeszcze przed wysaniem routera do serwisu i hard reset. Wracałem do starej wersji i instalowałem nową i zawsze to samo.
Ale wczoraj wszedłem w te ustawienia co podałeś. i zmieniłem w zakładce ipv4 Typ Adresu z auto na manual i zostawiłem takie parametry. adres IP:192.168.2.2 Maska podsieci 155.255.255.0 Brama domyślna :192.168.2.1

Po za tym zmieniłem w zakładce ipv6 typ adresu: było „off” zmieniłem na auto

Dzisiaj rano włączam i jest OK, internet zaraz załapał. Oby to było to, ale dlaczego przedtem działało z tymi ustawieniami a teraz nie? Co było powodem? Oczywiscie moze to zbieg okolicznosci i jutro znów coś nie zadziała ale jestem pozytywnych mysli. Acha, menu mam inne niz u Ciebie na screenie, ale to chyba dlatego że aktualizowałem openelec do najnowszego.

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 874
  • Pomógł: 107
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Te ustawienia ktore pokazałem na screenie to znalazłem gdzieś w sieci – i pewno teraz to juz nieco inaczej wyglada – nie sugeruj sie tym.

Statyczne IP zawsze bardziej pewne tylko polecam Ci ustawienie adresu IP na większy np 111 – czyli: 192.168.2.111 – bo router moze tą „2” przydzielic jakiemus inneu urzadzeniu w sieci i bedziesz mial konflikt

PS zakladam ze sie pomyliłeś podając maskę powinna byc 255.255.255.0 (nie 155.xxx)

  • bumbum35
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 225
  • Pomógł: 12
  • KODI: 16 Isengard
  • OS: Openelec 6.3
  • Sterowanie: Philips Prestigo , Klawiatura Logitech
  • HTPC: HTPC na asrock z E350 w obudowie mini ITX
tak, miało byc 255.255.255.0

  • bumbum35
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 225
  • Pomógł: 12
  • KODI: 16 Isengard
  • OS: Openelec 6.3
  • Sterowanie: Philips Prestigo , Klawiatura Logitech
  • HTPC: HTPC na asrock z E350 w obudowie mini ITX
I niestety, wieczorem to samo. ale co dziwnego zaobserwowałem. dzisiaj przestał działać mi dekoder NC+ z multiroomu. Okazało się że dwa dekodery obrały sobie ten sam numer IP i powstał konflikt. Obydwa połaczone do tego samego routera Zmieniłem w openelec IP na wyższy tak jak pisałeś bo zazwyczaj router przydziela numery z koncówką ponizej 10. Ja dałem 14. Zobaczymy. narazie działa.

  • zet120
  • Moderator
  • Offline
  • Postów: 338
  • Pomógł: 35
  • KODI: 16
  • OS: Linux, Mac OS X, FreeBSD
  • Sterowanie: Pilot z Lidla – SilverCrest SFB 10.1 C3
  • HTPC: AsRock A330ION | DVBSky s960 | TBS5922
U mnie jest jeszcze inaczej…
W routerze serwer DHCP włączony, który dla komórek, tabletów przydziela adresy IP od 192.168.1.2 do 192.168.1.90, a dodatkowo w routerze ustawione przydzielanie adresów IP po MAC adresie karty sieciowej.dla kompów, laptopa, Weteka i HTPC.
Przy takiej konfiguracji gdy uruchomię np. Weteka z OE, Enigmą, lub Androidem adres IP przydzielany jest dynamicznie ale zawsze ten sam.

  • bumbum35
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 225
  • Pomógł: 12
  • KODI: 16 Isengard
  • OS: Openelec 6.3
  • Sterowanie: Philips Prestigo , Klawiatura Logitech
  • HTPC: HTPC na asrock z E350 w obudowie mini ITX
No niestety, są na świecie rzeczy niewytłumaczalne. Jedno takie mam niestety ja. Dzisiaj nie mam internetu wcale. wifi jest, nboxy po kablu mają. openelec nie widzi wcale , ale po przełączeniu na win7, na tej samej maszynie internet jest. idę jeszcze posprawdzać kable testerem bo nie widzę innego wyjścia.

P.S. Kable przetestowane, wszystko sprawne. Internetu na głownym Nbox-ie tez nie ma, a jeden z multiroomu ma brak autoryzacji. po restarcie routera i resecie nboxa, wszystko wróciło do normy. Internet w Openelec tez jest. Nie chce przeklinac na forum ale już nie mam sił z tym walczyć.
Na koniec mam pytanko, bo nie chciałbym sprzedawać całej maszyny bo to na teraz to jedyne wyjście i kupienie cos na wifi. Czy istnieje jakas karta wifi do tej płyty głównej lub wifi na usb, które by działało z openelec? Kiedys miałem Netgear jakis na USB i nie było sterowników do tego więc pytam.

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 874
  • Pomógł: 107
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Eeee nie poddawaj sie tak latwo !

Kurcze kabel to kabel, w zyciu nie poszedlbym w WIFI gdyby byla opcja skrętki…. (juz wolalbym nowa karte USB ethernet niż USB WIFI).
Moim zdaniem to nie wina OE skoro inne komputery / urządzenia maja tez problem z netem ?

Moje pomysly jeszcze
1. Sprawdz na routerze czy nie ma jakiejs kolizji IP przy tym DHCP statycznym moze znowu cos komus zle sie przydziela
2. wpisz w OE statycznie DNSY np googla: 8.8.8.8 i/lub 8.8.4.4
3. przywroc do ustawien fakrycznych router i poustawiaj od nowa
4. zaktualizuj fimware na routerze

Co do testowania testerem – o ile nie masz na mysli profesjonalnego testeras tylko taki migacz z diodami to (z doswiadczenia Ci powiem) – zapomnij o tym…

Co do przewodu, mozesz rozważyć:
a) zmiane przewodu na inny
b) jezeli (a) nie jest mozliwe – zmienic pary kabli – czyli zacisnac wtyczki od nowa ale uzyc te przewodu ktore obecnie masz na nieuzywane (4,5,7,8) – pamietaj o odpowiednich parach
tak jak tutaj:
obrazki.elektroda.net/64_1274872819.gif

  • arnie
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 102
  • Pomógł: 8
  • KODI: 15.2
  • OS: OpenElec 6.0.1
  • NAS: Tak
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: pilot MCE
  • HTPC: OpenElec 6.1 + dvb-s2 TBS (VDR-serwer + VNSI klient + oscam
Z mojej strony prostą rada .zamień router .pożycz od kogoś do testów .

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

  • bumbum35
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 225
  • Pomógł: 12
  • KODI: 16 Isengard
  • OS: Openelec 6.3
  • Sterowanie: Philips Prestigo , Klawiatura Logitech
  • HTPC: HTPC na asrock z E350 w obudowie mini ITX
Nie mam od kogo pożyczyc, ale tez obstawiam router. No dobra, dziwna sytuacja. Nie pisałem długo bo chciałem to sprawdzić. Nic nie grzebałem od tantego czasu. Codziennie odpalam openelec i teraz jest dobrze. Kupiłem wczesniej modem wifi, specjalny działający pod openelec, ale kurde lezy zapakowany bo wszystko działa na kablu.

  • bumbum35
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 225
  • Pomógł: 12
  • KODI: 16 Isengard
  • OS: Openelec 6.3
  • Sterowanie: Philips Prestigo , Klawiatura Logitech
  • HTPC: HTPC na asrock z E350 w obudowie mini ITX
Za szybko się cieszyłem.Wieczorem wczoraj włączam i co? Brak neta. Podłączyłem wifi i po problemie. Nie widzę różnicy pomiędzy kablem a wifi więc nie będę się już stresował. Problem był raczej nie do rozwiązania, wiele osób pytałem, prosiłem o radę i rozkładali ręcę. Obstawiam cały czas router jednak, ale taniej było dokupic wifi za 40pln niz wymieniać router z modemem. Jeszcze mogłem zrobic całkowity format dysku i instalacja openelec na swieżo. Ale za dużo roboty z tym, cały dzień siedzenia , konfigurowania nie jest warte tych 4 dyszek.

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.