Problem z dźwiękiem DTS-HD i Dolby TRUE-HD

  • stach2005
  • OFFLINE
  • Junior
    Junior
  • Postów: 58
  • Oklaski: 1
  • KODI: KODI
  • OpenElec 5.0
Witam
Mam problem z odtwarzaniem dźwięku w filmów z dźwiękiem DTS-HD i Dolby TRUE-HD ,wygląda to tak jakby do amplitunera nie docierał cały sygnał po kablu HDMI i dźwięk się rwie,na wyświetlaczu amplitunera pojawia się na moment informacja że jest odtwarzany dźwięk DTS-HD lub Dolby TRUE-HD i znika (tak w kółko)

Wymieniałem kable HDMI ,zmieniałem ustawienia w audio openelec ,niestety bez rezultatu.

Mam HTPC zbudowany na płycie Asus a88xm-a i procesorem amd a8 5600k ,amplituner to
Yamaha HTR-3064.

Po optyku dźwięk idzie normalnie ale już nie w jakości HD tylko DTS i ProLogic.

Ma ktoś pomysł jak rozwiąząc problem????

  • kobrawerde
  • OFFLINE
  • Bywalec
    Bywalec
  • Postów: 149
  • Oklaski: 9
  • KODI: Kodi 15.2 Isengard
  • AlexELEC 6.5 /Windows 7 /Linux Mint/-Triple-Boot
Może drivery audio / gpu ( karty grafiki ) nie pracują tak jak powinny ? …oczywiście te w twojej wersji OE . Ja mam starą mobo opartą na intel atom / ION2 i jest już zaliczana do tzw „staroci” wersje OE tzw legacy:-) choćby przez firmę nvidia która już nie rozwija driverów v340.xxx pod w/w … są tylko sterowniki tzw legacy v304.xxx ( otwarte oprogramowanie) które dalece odbiegają choćby od ostatniej wersji 340.96 .. właśnie dźwiękiem ( co jakiś czas przerywa itp ) ..ale nie tylko
Może inna wersja OE / Kodibuntu rozwiąże problem ?
I dladego do niedawna używałem zmodyfikowanej wersji OE v6 / nvidia 340.96.
Na FW Alex@ELEC mam ten sam problem z dźwiękiem ale jak ustawię na puszczenie dźwięku bezpośrednio na Amplituner …jest OK ( przynajmniej nie rwie) ale nie sprawdzałem jak jest z : DTS-HD i Dolby TRUE-HD ….. aż tak mi na tym nie zależy wolę mieć : OE + skype , motion itd itp / przez prawie otwarty system

  • stach2005
  • OFFLINE
  • Junior
    Junior
  • Postów: 58
  • Oklaski: 1
  • KODI: KODI
  • OpenElec 5.0
Mam podejrzenia że może być to związane z driverami w Openelec pod AMD APU ,mam obecnie wersje 6.0 ale próbowałem także na wersji 5.0 i ten sam efekt.
Obecnie ściągam wersję AleXElec ale widzę że ty masz ją zainstalowaną i efekt jak mówisz ten sam.

  • kobrawerde
  • OFFLINE
  • Bywalec
    Bywalec
  • Postów: 149
  • Oklaski: 9
  • KODI: Kodi 15.2 Isengard
  • AlexELEC 6.5 /Windows 7 /Linux Mint/-Triple-Boot
Ale ja instaluje wersje tzw legacy to co innego niż generic … a najnowsze stabilne OE to v 6.1
A może jeszcze wersje Milhouse / najnowsze OE developerskie ?
kodi.org.pl/forum/xbmc-linux/4134-openelec-kodi#13094
ewentualnie szukać rozwiązania na zwyklym linuxie / ubuntu / kodibuntu.
Niestety Alex zapowiedział że już nie będzie rozwijał FW pod PC (x86/x64bit)…tylko RPI / orange ..i inne azjatyckie wynalazki:-) …. choć fakt cenowo bardzo atrakcyjne …może w połączeniu z FW Alexa będzie HIT ? … ( ponoć testuje w/w z opcją androida + linuxa pierwszy jest w pamięci ram a drugi możemy zainstalować wkładając kartę SD taki dual boot )
www.aliexpress.com/item/Android-TV-Box-O…61-88af-112814f66a1e

Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.