Witam,
Nie wiem, czy ktoś spotkał się z tym problemem, ale po tygodniowych poszukiwaniach nadal nie znalazłem rozwiązania.
Problem jest następujący:
Na moim HTPC (samodzielnie złożony, płyta Asrock AM1H-ITX z prockiem AMD Athlon 5350 i zintegrowaną grafiką – sprzęt zakupiony rok temu, więc do staruszków nie należy) po wykonaniu upgrade’u z 16 do 17 ekran zaczął paskudnie migotać. Przypomina to trochę to co na filmiku w linku poniżej, ale jakieś 100x mocniejsze, wraz z całkowitym zanikiem obrazu. W trakcie przemieszczania się po menu Kodi obraz raz znika, raz się pojawia ale wtedy migocze mniej więcej tak:
Dla porównania wrzuciłem nagranie z mojego własnego kodi:
Nie jest to problem kabla ani złącza HTPC (sprawdzałem zarówno HDMI jak i DVI.
Sprawdzałem je również na różnych wejściach amplitunera (Denon AVR X2000).
Na którymś forum natrafiłem na info, że to może być problem fullscreena i faktycznie po przejściu na okno problem znika. Jednak z uwagi na to, że jest to Linux, to wyłączenie fullscreena zmniejsza Kodi do małego kwadrata w lewym górnym rogu ekranu i nie można go powiększyć jak w Windowsie, więc kiszka.
Update wykonywałem za pomocą polecenia:
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y && sudo apt-get dist-upgrade
Obecnie zainstalowałem na czysto ostatnie dostępne iso, czyli 14 i wszystko działa absolutnie poprawnie.
Pytanie (a w zasadzie 2) jest następujące:
1. Co może powodować taki problem i czego mogę jeszcze spróbować?
2. Jeśli nie ma rozwiązania, to w jaki sposób mogę zrobić update przez putty, żeby nie zainstalowała mi się wersja 17.0 tylko jakaś ostatnia 16?