Platforma AMD Zacate – procesor E350 +4GB RAM -na płycie miniITX. System W7PRO +Plazma Panasonica 42″+ AV Marantza
Mam problemy z wydajnością XBMC w nowych wersjach 12.1, 12.2
Wersja XBMC 10 działała sprawnie na wszelkiej maści materiale (AVI, mkv ) W tym filmy jakości 720 i 1080 – bez zacięć, przy wykorzystaniu procesora i pamięci na poziomie 15-30 %.
Po upgradzie XBMC do wersji 12.1 i 12.2 -pojawiły się 3 problemy:
1. Materiały o wysokiej rozdzielczości – praktycznie odtwarzane są klatka po klatce (np. Prometeusz mkv 3,4 GB)
2. Na lżejszych materiałach (AVI, mkv) działa płynnie, ale mam wrażenie, że jakość obrazu też się pogorszyła, pojawiły się rozmycia, obniżony kontrast, ‘jakaś inna gorsza jakość’
3. Pojawiły się znaczące zakłócenia odtwarzanego dźwięku np wyjście optyczne na AMP kina domowego. Tzn. dość duże zniekształcenia dynamiki (da się słuchać jedynie w trybie DIRECT)
Przełączanie wyjść AUDIO /HDMI, Digital, analog) – zgodnie z opisem na XBMC.org – miąło sie przełączać zgodnie z ustawieniami systemu operacyjnego, a jest odwrotnie.
To XBMC wymusza urządzenie wyjściowe karty dźwiękowej w komputerze.
Brakuje mi zatem tylko jakiegoś klawisza głównego do przełączania wyjścia dźwięku, ale to inny problem. Po prostu – zwykle oglądamy coś korzystając z obrazu i dźwięku w TV.
Czasem, włączam Amplituner, ale wówczas muszę w dwóch systemach (W7 i w XBMC) zmieniać direct audio.
Wracając do tematu. Zużycie pamięci i procesora niewiele się zwiększyło, a efekt upgrade;u koszmarny. Wróciłem do XBMC wer.10 i jest znowu dobrze.
Bo XBMC to świetne narzędzie kina domowego, znakomita jakość obrazu i duży komfort obsługi.
Poruszam temat, bo na pewno chciałbym korzystać z kilku wodotrysków nowszych edycji XBMC, ale bez tak drastycznego pogorszenia jakości. Nie wiem, czy spadek wydajności jest założony przez twórców XBMC, czy też może wynika z moich błędów w konfiguracji.
Załozony, czyli nowsza edycja na nowszy sprzęt , lepszy procesor, lepszą kartę etc.
Aha, XBMC uruchamiany z flasha (wersja-flaszkowa XBMCubuntu) działa bardzo dobrze, nie mam problemów. Ale muszę jeszcze wygenerować jakąś wersje z edycji 12-na AMD.
Wolałbym jednak obecne rozwiązanie, tzn Win7 + XBMC.