XBMC 12.2 – problem z wydajnością

• tszcz
  • Junior

Platforma AMD Zacate – procesor E350 +4GB RAM -na płycie miniITX. System W7PRO +Plazma Panasonica 42″+ AV Marantza

Mam problemy z wydajnością XBMC w nowych wersjach 12.1, 12.2
Wersja XBMC 10 działała sprawnie na wszelkiej maści materiale (AVI, mkv ) W tym filmy jakości 720 i 1080 – bez zacięć, przy wykorzystaniu procesora i pamięci na poziomie 15-30 %.

Po upgradzie XBMC do wersji 12.1 i 12.2 -pojawiły się 3 problemy:
1. Materiały o wysokiej rozdzielczości – praktycznie odtwarzane są klatka po klatce (np. Prometeusz mkv 3,4 GB)
2. Na lżejszych materiałach (AVI, mkv) działa płynnie, ale mam wrażenie, że jakość obrazu też się pogorszyła, pojawiły się rozmycia, obniżony kontrast, ‘jakaś inna gorsza jakość’
3. Pojawiły się znaczące zakłócenia odtwarzanego dźwięku np wyjście optyczne na AMP kina domowego. Tzn. dość duże zniekształcenia dynamiki (da się słuchać jedynie w trybie DIRECT)

Przełączanie wyjść AUDIO /HDMI, Digital, analog) – zgodnie z opisem na XBMC.org – miąło sie przełączać zgodnie z ustawieniami systemu operacyjnego, a jest odwrotnie.
To XBMC wymusza urządzenie wyjściowe karty dźwiękowej w komputerze.
Brakuje mi zatem tylko jakiegoś klawisza głównego do przełączania wyjścia dźwięku, ale to inny problem. Po prostu – zwykle oglądamy coś korzystając z obrazu i dźwięku w TV.
Czasem, włączam Amplituner, ale wówczas muszę w dwóch systemach (W7 i w XBMC) zmieniać direct audio.

Wracając do tematu. Zużycie pamięci i procesora niewiele się zwiększyło, a efekt upgrade;u koszmarny. Wróciłem do XBMC wer.10 i jest znowu dobrze.
Bo XBMC to świetne narzędzie kina domowego, znakomita jakość obrazu i duży komfort obsługi.

Poruszam temat, bo na pewno chciałbym korzystać z kilku wodotrysków nowszych edycji XBMC, ale bez tak drastycznego pogorszenia jakości. Nie wiem, czy spadek wydajności jest założony przez twórców XBMC, czy też może wynika z moich błędów w konfiguracji.

Załozony, czyli nowsza edycja na nowszy sprzęt , lepszy procesor, lepszą kartę etc.

Aha, XBMC uruchamiany z flasha (wersja-flaszkowa XBMCubuntu) działa bardzo dobrze, nie mam problemów. Ale muszę jeszcze wygenerować jakąś wersje z edycji 12-na AMD.

Wolałbym jednak obecne rozwiązanie, tzn Win7 + XBMC.

• iborkim
  • Junior
  • KODI: 13.1 Gotham
  • Sterowanie: Pilot od xboxa 360
Też posiadam sprzęt na e-350, windows 7 starter 32 bit.
Xbmc 12.1 12.2 chodzą bez żadnego problemu.
Audio wystarczy jak przełączę w ustawieniach xbmc, w systemie nic nie muszę zmieniać.

Wysyłane z mojego GT-P7300 za pomocą Tapatalk 2

• marx
  • Autor Artykułów
  • KODI: 15.2
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony
Ustaw w ustawieniach audio tylko te opcje które potrafi zdekodować twój tv. Jeśli ustawisz coś czego tv nie potrafi – jest właśnie taki objaw jak mówisz.

• tszcz
  • Junior
Dziękuję, to może być dobry ślad. W XBMC pojawiło sie dużo formatów audio związanych z BlueRay-em. Tak podejrzewałem, że ‘gwoździem’ może być obróbka audio w mojej platformie sprzętowej. Ale myli mnie niskie zużycie procesora.
Sprawdzę dopiero za tydzień, muszę wyjechać popracować.:)
Przepraszam za pewną nieścisłość, wróciłem do wersji XBMC 11, a nie jak pisałem do wersji 10.
I sprawdzam obecnie stan sterowników ATI.

• tszcz
  • Junior
Dziękuję.
Tak, u mnie też wersja 12.1 12.2 chodzi. Tylko filmy o dużej rozdzielczości przycinają się.
Na XBMC 12.0 oglądałem koncert CARO EMERALD, dzwięk (FLAC) puściłem na Ampli , no i nie podobało mi się to co dobiegało z głośników. A koncert energetyczny, audio psuło efekt.
Up to wer 12.2 i jeszcze gorzej. I kilka testowych plików w full HD. Koszmarnie – klatka po klatce. Wróciłem do wer 11.0 i korzystam z kinowej pogody.
Za kilka dni, jak wróce to przyłożę się do tego solidnie.

• iborkim
  • Junior
Pisząc , że xbmc chodzi bez problemów miałem na myśli również odtwarzanie plików HD o wysokim bitrate (filmy 1080p powyżej 20gb).

• Ludvik
  • Junior
Witam.
A jak u was chodzą materiały filmowe HD,FULL HD na Frodo 12.2 chodzi mi o dzwięk DD 2.0 5.1 DTS. Czy materiał chodzi płynnie, zarówno audio jak wideo. U mnie dzwięk DD oraz DTS jest przesyłany cyfrowo (Coaxial) do soundbara i obraz skacze oraz dżwięk przerywa.
Na wersji XBMC 13 to samo. XBMC UBUNTU 11.10. (wiem,wiem nie ten dział)

• iborkim
  • Junior
Mam to samo gdy chciałem po hdmi puścić DD i DTS do tv, przy wyjściu optycznym do wzmacniacza nie ma tego problemu.

Wysyłane z mojego GT-P7300 za pomocą Tapatalk 2

• Ludvik
  • Junior
iborkim jaką masz wersję xbmc?

• iborkim
  • Junior
windows 7 32bit, xbmc 12.2

• tszcz
  • Junior
Rozpocząłem ten temat, dziękuję za ciekawe wskazówki. Czas zabrać się za testy.
Widzę, że przetwarzanie formatów dźwiękowych potrafi przymulić system.
Wersja 10 i 11 korzystała z prostego redirectu audio. Ciekawe, że najlepszą wydajność ma u mnie pestkowa wersja XBMC live -startująca ze starej flaszki 1GB.

Podzielę się jeszcze jednym doświadczeniem.

W wersji 10 korzystałem z profili (bodajże nazwałem je OPTI i TV)
W każdym miałem ustawione adekwatnie do nazwy wyjscie audio.
To pozwalało na przyjazną obsługę kombajnu. Szczególnie polubiła to żona.

• iborkim
  • Junior
Przetwarzanie formatów dźwiękowych nie przymula systemu, a wręcz odwrotnie.
Gdy xbmc dekoduje DTS i DD chodzi idealnie, gdy chcę puścić bez dekodowania po hdmi zaczyna się tragedia.
Przy wyjściu optycznym nie ma znaczenia dekoduje czy nie, cały czas perfect.

• marx
  • Autor Artykułów
  • KODI: 15.2
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony
Tragedia jest wtedy gdy puszczasz po hdmi kodowanie którego nie potrafi obsłużyć twój tv.

• iborkim
  • Junior
To nie to, mój tv odtwarza DTS i DD, gdyby nie obsługiwał dźwięku to byłby problem z dźwiękiem nie obrazem.

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.