| witam, nowy w swiecie xbmc ![]() czy wersja 12.2 to najostatniejsza z ostatnich dla xpsp3? jesli nie – ktora jest ostatnia? |
| Ostateczna wersja, która wspiera jeszcze Windows XP wg mnie to Frodo 12.3 wydana 24.12.2013 mirrors.xbmc.org/releases/win32/xbmc-12.3.exe Nie posiadam już WinXP, więc nie sprawdzę, ale możesz przetestować jeszcze wydania Gotham 13.0 w fazie wstępnej alfa (testowe), być może jeszcze będą działać.. Wątpię, żeby finalne wersje Gotham działały, ale możesz testować: |
| marysh napisał: Ostateczna wersja, która wspiera jeszcze Windows XP wg mnie to Frodo 12.3 wydana 24.12.2013 mirrors.xbmc.org/releases/win32/xbmc-12.3.exe zainstalowalem, dziala, dzieki bardzo za podpowiedz marysh napisał: możesz przetestować jeszcze wydania Gotham 13.0 w fazie wstępnej alfa […………..] Rozporządzenie Teamu XBMC zaprzestania pisania programu w kompatybilności z Windowsem XP alfy nigdy (tylko w max szczeg. przypadkach). |
| covo napisał: A wyjscie softu tego akurat z xp to o czywiscie głupota,ale… przywyklem do tego ![]() Nie zgadzam sie ze to glupota. Wiesz z czym się wiąże rozwijanie 2 oddzielnych gałęzi oprogramowania? XP nie jest juz rozwijanym systemem, producent wycofał wsparcie, nikto go juz nie łata i nie przykalda uwagi do jego bezpieczeństwa. Niektórzy twierdzą że głupota jest pozostawanie na nim … |
| Niedługo w telewizorach będziemy musieli wymienić system operacyjny aby oglądać cokolwiek ![]() Teraz używam XBMC 12 na XP i wszystko mi działa – odtwarza filmy także z YT. Próbowałem odpalić wersję 13 Gotham i d..a trzeba Vista. Gdybym zechciał to na tym samym komputerze mogę bez problemu zainstalować system Vista lub 7 a w nim XBMC Gotham i oglądam ten sam plik wideo co na XP. Poprzednia blokada była na procesor bez SSE2 – no tutaj jeszcze się zgodzę – nowe wymagania sprzętowe, ale jeśli na tym samym sprzęcie działa mi bez problemu system XP, Vista lub 7 a nie działa XBMC Gotham w XP to coś tu jest nie halo Przecież film np. Xvid może być dekodowany programowo lub sprzętowo i XBMC powinien mieć możliwość uruchamiania się w trybie bez akceleracji sprzętowej i byłoby OK. |
| Max12 napisał: jakoś nie wierzę w te tłumaczenia z trudnością rozwijania oddzielnych gałęzi oprogramowania. […..] coś tu jest nie halo dokladnie tak jest. Z tym programem – z pewnoscia. |
| Zainstaluj linuksa i problem z głowy ![]() A tak na serio – xbmc to bardzo skomplikowany system, być może wydaje się prosty, ale taki nie jest. Używałem xp przez wiele lat, przesiadlem się na 7 i po dokupieniem kolejnych 4gb ram śmiga równie sprawnie na tym samym sprzęcie. Nie ma sensu uparcie tkwić przy xp – nowszy sprzęt nie ma do niego sterowników. |
| Max12 napisał: Jak dla mnie to zwykła blokada programowa w instalatorze który wykrywa wersję systemu. Jak widać bardzo mało znasz się na komputerach ogólnie. Twórcy porzucili wsparcie już przestarzałego systemu przez co mogą więcej czasu poświęcić na rozbudowę programu niż na dopasowywanie go do Windowsa XP. przecież program na każdym z wymienionych systemów będzie i tak korzystał z tych samych możliwości sprzętowych komputera np. funkcji antyaliasingu. I tu wychodzi brak elementarnej wiedzy. Program nigdy nie korzysta bezpośrednio z tych funkcji tylko z API (czy to Windows czy DirectX lub OpenGL). A te w nowszych systemach mają więcej funkcji czy są szybsze przez co dają więcej możliwości. Przecież film np. Xvid może być dekodowany programowo lub sprzętowo i XBMC powinien mieć możliwość uruchamiania się w trybie bez akceleracji sprzętowej i byłoby OK. Tylko XBMC to nie tylko odtwarzacz plików wideo… Jak dla mnie instalowanie XBMC na Windowsie mija się z celem. Dużo lepiej sprawuję się w tym Linux. |
| marx napisał: Nie ma sensu uparcie tkwić przy xp – nowszy sprzęt nie ma do niego sterowników. ależ oczywiscie, że masz racje – W KONCU trzeba bedzie przesiasc sie na > xp, skoro producenci nagle uznali, ze ster. dla xp nie zrobią, Wczoraj robili – dzisiaj juz nie. Ciekawa opcja swiatopogladowa |
| @Max12 – widać że się doskonale znasz na programowaniu Zrodla XBMC sa otwarte, bierz 12tke i kontunuuj gałąź XP… A tak na serio – doskonale rozumiem decyzje Teamu XBMC. Dodatkowo praca na systemie ktory nie ma wsparcia producenta to dla mnie (wybaczcie) czysta ignorancja…. W7 to nie to samo co Vista. Sam sie go obawialem ale osobiscie wole go od XP. Jezeli sprzęt jest za słaby czy brak funduszy Linux jest równie dobrym rozwiązaniem Tyle z mojej strony w temacie |
| marx napisał: Zainstaluj linuksa i problem z głowy ![]() A tak na serio – xbmc to bardzo skomplikowany system, być może wydaje się prosty, ale taki nie jest. Używałem xp przez wiele lat, przesiadlem się na 7 i po dokupieniem kolejnych 4gb ram śmiga równie sprawnie na tym samym sprzęcie. Nie ma sensu uparcie tkwić przy xp – nowszy sprzęt nie ma do niego sterowników. I to jest właśnie błąd – XBMC powinien być prosty i służyć głównie do oglądania DivX, MP4, słuchania muzyki MP3 i oglądania zdjęć + ewentualnie YT – przynajmniej ja nigdy nie używałem i nie używam XBMC do innych celów niż wymienione. I tu wychodzi brak elementarnej wiedzy. Program nigdy nie korzysta bezpośrednio z tych funkcji tylko z API (czy to Windows czy DirectX lub OpenGL). A te w nowszych systemach mają więcej funkcji czy są szybsze przez co dają więcej możliwości. Nigdzie nie pisałem, że program korzysta bezpośrednio z tych funkcji. Co z tego, że API w Vista obsługuje DirectX 10 jak karta graficzna obsługuje sprzętowo tylko DirectX 9 |
| Max12 napisał: I to jest właśnie błąd – XBMC powinien być prosty i służyć głównie do oglądania DivX, MP4, słuchania muzyki MP3 i oglądania zdjęć + ewentualnie YT – przynajmniej ja nigdy nie używałem i nie używam XBMC do innych celów niż wymienione. To zainstaluj sobie VLC i nie baw się w XBMC. VLC to prosty i bardzo funkcjonalny odtwarzacz i wywiąże się ze wszystkich wymienionych funkcji. |
| squallpolska napisał: To zainstaluj sobie VLC i nie baw się w XBMC. VLC to prosty i bardzo funkcjonalny odtwarzacz i wywiąże się ze wszystkich wymienionych funkcji. VLC używam na laptopie a na stacjonarnym wolę XBMC który polubiłem od wersji 9.11 Camelot kiedy to po raz pierwszy go ujrzałem. W XBMC podoba mi się ładny interfejs z czytelną dużą czcionką którą można odczytać nawet na TV CRT z odległości kilku metrów.
Niestety, taki sposób miał jedną wadę – otwieranie plików i zbyt mała czcionka która była praktycznie nieczytelna. Wiadomo iż w Windows można powiększyć czcionkę ale nie jest to dobre rozwiązanie ponieważ używanie różnych programów w systemie staje się niekomfortowe z tak wielgachną czcionką – zwłaszcza podczas używania monitora. Praktycznie rzecz biorąc to głównym powodem przechodzenia do coraz to nowszych wersji XBMC są niedziałające co jakiś czas wtyczki wideo takie jak YT i VOD różnych dostawców i brak wsparcia dla starych wersji programu. Żeby nie to, to dalej używałbym wersji 9.11 Camelot |
| Piter napisał: @Max12 – widać że się doskonale znasz na programowaniu Zrodla XBMC sa otwarte, bierz 12tke i kontunuuj gałąź XP… Nie ukrywam iż nie znam się na programowaniu ale nawet gdybym się znał to nie rozumiem po co mam kontynuować rozwijanie gałęzi XP – jak to nazwałeś, skoro 12-stka działa bez problemu na WinXP i to SP2 Chodzi o to iż programiści Kodi oczywiście nie muszą rozwijać gałęzi WinXP skoro nie chcą, ale o to iż wprowadzili lub usunęli coś z kodu co nie pozwala na używanie nowej wersji na systemie WinXP – brak kompatybilności wstecznej. Przypominam iż temat dotyczy wersji XBMC dla WinXP. |
Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.