xbmc, ale dla XP

• covo
  • Junior
    Junior
  • Oklaski: -1
  • KODI: 12.3
  • windows xpsp3
witam, nowy w swiecie xbmc:) przeto najprostsze pytanie:
czy wersja 12.2 to najostatniejsza z ostatnich dla xpsp3? jesli nie – ktora jest ostatnia?

• marysh
  • Junior
    Junior
  • Oklaski: 2
  • KODI:
Ostateczna wersja, która wspiera jeszcze Windows XP wg mnie to Frodo 12.3 wydana 24.12.2013
mirrors.xbmc.org/releases/win32/xbmc-12.3.exe

Nie posiadam już WinXP, więc nie sprawdzę, ale możesz przetestować jeszcze wydania Gotham 13.0 w fazie wstępnej alfa (testowe), być może jeszcze będą działać..
mirrors.xbmc.org/snapshots/win32/
Rozporządzenie Teamu XBMC zaprzestania pisania programu w kompatybilności z Windowsem XP stwierdzono kilka dni przed oficjalnym zakończeniem supportu przez Microsoft. czyli początek kwietnia tego roku..

Wątpię, żeby finalne wersje Gotham działały, ale możesz testować:
mirrors.xbmc.org/releases/win32/

• covo
  • Junior
    Junior
  • windows xpsp3
marysh napisał:

Ostateczna wersja, która wspiera jeszcze Windows XP wg mnie to Frodo 12.3 wydana 24.12.2013
mirrors.xbmc.org/releases/win32/xbmc-12.3.exe

zainstalowalem, dziala, dzieki bardzo za podpowiedz

marysh napisał:

możesz przetestować jeszcze wydania Gotham 13.0 w fazie wstępnej alfa
[…………..]
Rozporządzenie Teamu XBMC zaprzestania pisania programu w kompatybilności z Windowsem XP

alfy nigdy (tylko w max szczeg. przypadkach).
A wyjscie softu tego akurat z xp to o czywiscie głupota,ale… przywyklem do tego:)

• Maciey
  • Senior
  • Oklaski: 22
  • KODI: Kodi 14.0 “Helix
  • W7-64, OpenElec
covo napisał:

A wyjscie softu tego akurat z xp to o czywiscie głupota,ale… przywyklem do tego :)

Nie zgadzam sie ze to glupota. Wiesz z czym się wiąże rozwijanie 2 oddzielnych gałęzi oprogramowania?

XP nie jest juz rozwijanym systemem, producent wycofał wsparcie, nikto go juz nie łata i nie przykalda uwagi do jego bezpieczeństwa. Niektórzy twierdzą że głupota jest pozostawanie na nim …;)

• Max12
  • Junior
    Junior
  • Oklaski: 3
  • KODI: 12.3 Frodo
  • Windows XP x86
Niedługo w telewizorach będziemy musieli wymienić system operacyjny aby oglądać cokolwiek:lol: Sorry, ale jakoś nie wierzę w te tłumaczenia z trudnością rozwijania oddzielnych gałęzi oprogramowania. Co może być trudnego w odtworzeniu materiału wideo za pomocą odtwarzacza, jakie to niby funkcje systemu Vista inne niż w XP są wykorzystywane do odtwarzania? Jak dla mnie to zwykła blokada programowa w instalatorze który wykrywa wersję systemu.
Teraz używam XBMC 12 na XP i wszystko mi działa – odtwarza filmy także z YT. Próbowałem odpalić wersję 13 Gotham i d..a trzeba Vista. Gdybym zechciał to na tym samym komputerze mogę bez problemu zainstalować system Vista lub 7 a w nim XBMC Gotham i oglądam ten sam plik wideo co na XP.

Poprzednia blokada była na procesor bez SSE2 – no tutaj jeszcze się zgodzę – nowe wymagania sprzętowe, ale jeśli na tym samym sprzęcie działa mi bez problemu system XP, Vista lub 7 a nie działa XBMC Gotham w XP to coś tu jest nie halo:woohoo: przecież program na każdym z wymienionych systemów będzie i tak korzystał z tych samych możliwości sprzętowych komputera np. funkcji antyaliasingu.

Przecież film np. Xvid może być dekodowany programowo lub sprzętowo i XBMC powinien mieć możliwość uruchamiania się w trybie bez akceleracji sprzętowej i byłoby OK.

• covo
  • Junior
    Junior
  • windows xpsp3
Max12 napisał:

jakoś nie wierzę w te tłumaczenia z trudnością rozwijania oddzielnych gałęzi oprogramowania. […..]
coś tu jest nie halo

dokladnie tak jest. Z tym programem – z pewnoscia.
To taka chora mantra: “xp jest do d.” A jeszcze minute temu nie był:) I klepie sie te mantre bez sensu. I łups po bezpieczenstwie xp. A bezpieczenstwo xp to wylacznie sprawa uzytkownikow. Niech sie juz tak nikt o nich nie martwi. Wagony ludzi uzywaja xp – wiec system wazny jeszcze.

• marx
  • Autor Artykułów
    Autor Artykułów
  • Oklaski: 9
  • KODI: 13.1
  • Linux Debian
Zainstaluj linuksa i problem z głowy;)
A tak na serio – xbmc to bardzo skomplikowany system, być może wydaje się prosty, ale taki nie jest. Używałem xp przez wiele lat, przesiadlem się na 7 i po dokupieniem kolejnych 4gb ram śmiga równie sprawnie na tym samym sprzęcie.
Nie ma sensu uparcie tkwić przy xp – nowszy sprzęt nie ma do niego sterowników.

Max12 napisał:

Jak dla mnie to zwykła blokada programowa w instalatorze który wykrywa wersję systemu.

Jak widać bardzo mało znasz się na komputerach ogólnie. Twórcy porzucili wsparcie już przestarzałego systemu przez co mogą więcej czasu poświęcić na rozbudowę programu niż na dopasowywanie go do Windowsa XP.
Max12 napisał:

przecież program na każdym z wymienionych systemów będzie i tak korzystał z tych samych możliwości sprzętowych komputera np. funkcji antyaliasingu.

I tu wychodzi brak elementarnej wiedzy. Program nigdy nie korzysta bezpośrednio z tych funkcji tylko z API (czy to Windows czy DirectX lub OpenGL). A te w nowszych systemach mają więcej funkcji czy są szybsze przez co dają więcej możliwości.
Max12 napisał:

Przecież film np. Xvid może być dekodowany programowo lub sprzętowo i XBMC powinien mieć możliwość uruchamiania się w trybie bez akceleracji sprzętowej i byłoby OK.

Tylko XBMC to nie tylko odtwarzacz plików wideo…

Jak dla mnie instalowanie XBMC na Windowsie mija się z celem. Dużo lepiej sprawuję się w tym Linux.

• covo
  • Junior
    Junior
  • windows xpsp3
marx napisał:

ależ oczywiscie, że masz racje – W KONCU trzeba bedzie przesiasc sie na > xp, skoro producenci nagle uznali, ze ster. dla xp nie zrobią, Wczoraj robili – dzisiaj juz nie. Ciekawa opcja swiatopogladowa:) Ale: problem pojawia sie dopiero przy koniecznosci zakupu nowego sprzetu. A nie powinien tuz tuz po uznaniu xp za smietnik pomyslow informatycznych, bo xp uzywa masa ludzi, przeto ja uwazam wyjscie xbmc poza xp za udzial w zbiorowej grotesce.
A tak poza tym: warto popatrzec na to, ze jednak b.b.b.bardzo wielu producentow naprawde powaznego softu nadal robi wersje dla xp. – i ten fakt powinien dac do myslenia wszystkim modnisiom, jest kluczowym dla zrozumienia, ze odciecie softu dzisiaj od xp, to glupi mainstream zakjlinany zwrotami “xp starocie, przestarzaly system, truchło”, itp itd.

• Piter
  • Autor Artykułów
    Autor Artykułów
  • Oklaski: 12
  • KODI: Helix
  • W7, OpenElec
@Max12 – widać że się doskonale znasz na programowaniu
Zrodla XBMC sa otwarte, bierz 12tke i kontunuuj gałąź XP…

A tak na serio – doskonale rozumiem decyzje Teamu XBMC.
Jest dla mnie oczywiste ze srodowiska XP i W7 sa inne i wymagaja dodatkowych nakładow pracy, chociazy w testowaniu
(Widzielismy nie raz błedy nawet tutaj na forum które działy sie na XP a nie na W7 – i na odwrot)

Dodatkowo praca na systemie ktory nie ma wsparcia producenta to dla mnie (wybaczcie) czysta ignorancja….
Oczywiste jest ze taki system jest duzo latwiej zaatakowac hackerom
(Sprawdz sobie ile patchy bylo wydawanych ostatnimi latami do systemu przez Microsoft)
I zapewniam Cie ze samo posiadanie AV + Firewalla nie wystarczy…

W7 to nie to samo co Vista. Sam sie go obawialem ale osobiscie wole go od XP. Jezeli sprzęt jest za słaby czy brak funduszy Linux jest równie dobrym rozwiązaniem

Tyle z mojej strony w temacie

• Max12
  • Junior
    Junior
  • Windows XP x86
marx napisał:

Zainstaluj linuksa i problem z głowy ;)
A tak na serio – xbmc to bardzo skomplikowany system, być może wydaje się prosty, ale taki nie jest. Używałem xp przez wiele lat, przesiadlem się na 7 i po dokupieniem kolejnych 4gb ram śmiga równie sprawnie na tym samym sprzęcie.

I to jest właśnie błąd – XBMC powinien być prosty i służyć głównie do oglądania DivX, MP4, słuchania muzyki MP3 i oglądania zdjęć + ewentualnie YT – przynajmniej ja nigdy nie używałem i nie używam XBMC do innych celów niż wymienione.
Co do 4GB RAM i sterowników to można użyć WinXP x64 (na jądrze Windows 2003 Server) – sam na takim jadę właśnie przy 4GB RAM’u. Jakby ktoś nie wiedział to wiele sterowników od Vista x64 działa właśnie w WinXP x64 – sprawdzone osobiście. Jeśli chodzi o aktualizacje to można sobie zainstalować Windows POSReady 2009 i mieć aktualny system do 2019 roku.
squallpolska napisał:

I tu wychodzi brak elementarnej wiedzy. Program nigdy nie korzysta bezpośrednio z tych funkcji tylko z API (czy to Windows czy DirectX lub OpenGL). A te w nowszych systemach mają więcej funkcji czy są szybsze przez co dają więcej możliwości.

Nigdzie nie pisałem, że program korzysta bezpośrednio z tych funkcji. Co z tego, że API w Vista obsługuje DirectX 10 jak karta graficzna obsługuje sprzętowo tylko DirectX 9

Max12 napisał:

I to jest właśnie błąd – XBMC powinien być prosty i służyć głównie do oglądania DivX, MP4, słuchania muzyki MP3 i oglądania zdjęć + ewentualnie YT – przynajmniej ja nigdy nie używałem i nie używam XBMC do innych celów niż wymienione.

To zainstaluj sobie VLC i nie baw się w XBMC. VLC to prosty i bardzo funkcjonalny odtwarzacz i wywiąże się ze wszystkich wymienionych funkcji.

• Max12
  • Junior
    Junior
  • Windows XP x86
squallpolska napisał:

To zainstaluj sobie VLC i nie baw się w XBMC. VLC to prosty i bardzo funkcjonalny odtwarzacz i wywiąże się ze wszystkich wymienionych funkcji.

VLC używam na laptopie a na stacjonarnym wolę XBMC który polubiłem od wersji 9.11 Camelot kiedy to po raz pierwszy go ujrzałem. W XBMC podoba mi się ładny interfejs z czytelną dużą czcionką którą można odczytać nawet na TV CRT z odległości kilku metrów.
Kiedyś używałem oddzielnych programów do multimediów sterowanych pilotem za pomocą Girder’a:

• wideo – VPlayer
  • muzyka – Winamp
  • grafika – IrfanView

Niestety, taki sposób miał jedną wadę – otwieranie plików i zbyt mała czcionka która była praktycznie nieczytelna. Wiadomo iż w Windows można powiększyć czcionkę ale nie jest to dobre rozwiązanie ponieważ używanie różnych programów w systemie staje się niekomfortowe z tak wielgachną czcionką – zwłaszcza podczas używania monitora.

Praktycznie rzecz biorąc to głównym powodem przechodzenia do coraz to nowszych wersji XBMC są niedziałające co jakiś czas wtyczki wideo takie jak YT i VOD różnych dostawców i brak wsparcia dla starych wersji programu. Żeby nie to, to dalej używałbym wersji 9.11 Camelot:-)

• Max12
  • Junior
    Junior
  • Windows XP x86
Piter napisał:

@Max12 – widać że się doskonale znasz na programowaniu
Zrodla XBMC sa otwarte, bierz 12tke i kontunuuj gałąź XP…

Nie ukrywam iż nie znam się na programowaniu ale nawet gdybym się znał to nie rozumiem po co mam kontynuować rozwijanie gałęzi XP – jak to nazwałeś, skoro 12-stka działa bez problemu na WinXP i to SP2B) , nie ma tu nic do rzeczy, że wsparcie XBMC dla WinXP się skończyło.

Chodzi o to iż programiści Kodi oczywiście nie muszą rozwijać gałęzi WinXP skoro nie chcą, ale o to iż wprowadzili lub usunęli coś z kodu co nie pozwala na używanie nowej wersji na systemie WinXP – brak kompatybilności wstecznej.

Przypominam iż temat dotyczy wersji XBMC dla WinXP.

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.