Strimowanie pulpitu z laptopa przez KODI na TV

• Geed
  • Junior

Mam laptopa gdzie chcę ustawić wysyłanie strumienia – pulpit przez VLC. Ten strumień czyli pulpit wyślę przez Wifi. Czy jest możliwość i jak to zrobić, by kodi zainstalowanie na raspberry pi (które jest podłączone przez hdmi do tv) odebrało strumień z tego laptopa i przesłało na tv?

• Geed
  • Junior
Na razie mam takie rozwiązanie:
Zainstalowałem filtr directshow do strumieniowania obrazu pulpitu Medialock Screen Capture. Do strumieniowania dźwięku z karty dźwiękowej zainstalowałem filtr virtual-audio-capturer z pakietu Screen Capturer Recorder. VLC w wersji 2.1.0 (na nowszej wersji transkodowanie wywalało mi vlc).
W VLC wybieram plik-strumieniuj – urządzenie przechwytywania i pozostawiam DirectShow.. W wyborze urządzenia obrazu ustawiam filtr medialooks a dżwięku virtual-audio-capturer. W zaawansowane opcje zaznaczam właściwości urządzenia (umożliwi to ewentualną zmianę parametrów filtra medialooks przed rozpoczęciem strumieniowania). Klikam strumienuj, potem next, jako cel podaję http i nic nie zmieniam (można oczywiście UDP wybrać lub inne). Transkoduję do MPEG-2 ale można wybrać inne.
Na raspberry w jakimś katalogu tworzę plik o nazwie dupa.strm w którym mam taką linijkę http://192.168.1.101:8080. Numer ip to numer komputera który nadaje strumień, 8080 to port. W kodi na raspberry pi wchodzę w wideo plik i dodaję źródło – katalog w którym jest zapisany plik dupa.strm. Po dodaniu żródła uruchamiam ten plik i mam pulpit komputera z obrazem i dźwiękiem.
Jakby ktoś miał lepsze rozwiązanie to proszę pisać.

• Maciey
  • Senior
  • KODI: Kodi 14.0 “Helix
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Całkiem niezły patent
Ale jeżeli tylko desktop i nie filmy to chyba łatwiej byłoby klienta vnc postawić na tej malinie?

Wysłano z komórki

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.