PI podczas pracy pobiera ok 5W. W bezczynnosci ok 2W Zatem zakladając ze pracuje 6h dziennie a 18 jest bezczynne zuzycie energii wygląda jak poniżej
Co do zasilania 1A – to nie PI musi dac rade a TV Jeżeli nie masz pdpiętych żadnych urządzeń do PI spokojnie 1A wystarczy. Niestety takie gwałtowne wyłączanie PI (wraz z TV) nie będzie mu (a zwłaszcza karcie SSD) dobrze słuzyło… Wówczas lepiej byłoby przenieść system na pendrive (jak opisywalismy u nas w artykułach). Zużycie energii bedzie wowczas niestety większe. Ale 1A powinno raczej wystarczyć.
Zbychu napisał:
Co do usypiania i wzbudzanai maliny pilotem – to nie sadze aby to było mozliwe.
Malina gdy jest nieużywana przechodzi w stan bezczynności i pobiera kilka W wiec mozna zostawic dzialajaca….
co do przechodzenia w stan bezczynności, w jaki sposób macie to ustawione. mam podł. raspberry pod miernik i wynik idle jest taki sam od wł., nic się nie zmienia 8h i dalej mam około 4.4W. oczywiście bez podkręcania. obiążenie 1080p wychodzi też około 4.4W
Gość
Może nie zbankrutujesz od takiego poboru mocy… Na 100% więcej ciągną urządzenia w trybie standby (telewizor itd.)
Piter
Autor Artykułów
KODI: Ostatni stabilny
NAS: TAK
MySQL: TAK
Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
HTPC: HTPC + RPi
W sumie różnica między idle a working to 1zł na rok wiec nie ma sie o co bić… (O ile wyliczenia są poprawne)
Z drugiej stony warto by było sprawdzić dlaczego obiciązaone urządzenie zużywa tyle samo co nieobciążone…
W sumie różnica między idle a working to 1zł na rok wiec nie ma sie o co bić… (O ile wyliczenia są poprawne)
Z drugiej stony warto by było sprawdzić dlaczego obiciązaone urządzenie zużywa tyle samo co nieobciążone…
Muszę dzisiaj zmierzyć u siebie
Właśnie, chodzi mi tylko dlaczego, rpi na openelec wersja night nie przechodzi w stan mniejszego poboru energii. Czy te wersje night są tak skopane, czy mój sprzęt ma jakiś problem.