Woda jest niezbędna do parzenia kawy, ale jest też główną przyczyną awarii ekspresów do kawy. Kilka dni po zainstalowaniu ekspresu do kawy zauważasz, że woda już nie przepływa. Dzieje się tak dlatego, że wewnętrzne komponenty zatkały się osadami mineralnymi z twardej wody, czyli kamieniem. Wyższe temperatury zaostrzają ten problem, ponieważ przyspieszają tworzenie się węglanu wapnia. Aby zapobiec temu problemowi, należy regularnie przepuszczać przez urządzenie roztwór okamieniający. Jeśli ekspres do kawy posiada wbudowaną funkcję automatycznego usuwania kamienia, należy postępować zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia, jak często należy przeprowadzać odkamienianie.
Typowe awarie ekspresu do kawy
Przeciętny komercyjny ekspres do kawy zużywa od 10 000 do 20 000 litrów wody rocznie. Jeśli procesy parzenia kawy nie są dobrze uregulowane, woda będzie wykorzystywana do wielu celów w ciągu dnia. Zwiększa to ryzyko, że woda zbierze zanieczyszczenia, które następnie uszkodzą urządzenie.
Należy opracować standardową procedurę operacyjną w celu wdrożenia środków kontroli, które zapobiegną skażeniu wody zarazkami lub pasożytami. Program powinien być również opracowany w taki sposób, aby zapewnić odpowiedni poziom chloru w wodzie w celu ochrony przed mikroorganizmami takimi jak grzyby lub bakterie. Ponieważ organizmy te rozmnażają się bardzo szybko w ciepłych warunkach, ważne jest, aby ustalić harmonogramy konserwacji zbiorników, w których przechowywana jest ciepła woda, tak aby mogły być one utrzymywane w optymalnej temperaturze około 60 stopni Celsjusza.
W niektórych przypadkach winne nie jest zasilanie w wodę, lecz problem z systemem rur. Woda może docierać do ekspresu bez uprzedniego wystarczającego przefiltrowania w celu usunięcia zanieczyszczeń, takich jak jony wapnia lub magnezu, które zatykają wewnętrzne elementy zaparzacza kawy i przyczyniają się do awarii. Dlatego ważne jest, aby producent komercyjnych ekspresów do kawy nie tylko oferował szeroką gamę modeli dla różnych typów firm (firmy obsługujące nie więcej niż 10 klientów dziennie, firmy obsługujące od 11 do 50 klientów, itd.), ale także dostarczał swoim klientom cennych informacji na temat gospodarki wodnej. Dzięki temu będą oni wiedzieli, ile wody potrzebuje ich sprzęt w normalnych warunkach pracy i będą mogli uniknąć stosowania nieuzdatnionej wody, która z czasem mogłaby uszkodzić sprzęt.
Twardość wody w sieci wodociągowej
Twardość wody jest jednym z najczęstszych problemów. Zdolność wody do przewodzenia prądu wzrasta wraz z jej mineralizacją, tworząc twardą wodę, która może powodować korozję wewnętrznych elementów ekspresu. Ponadto, minerały takie jak wapń i magnez mogą z czasem odkładać się wewnątrz ekspresów do kawy, nawet przy normalnym użytkowaniu. Powstały osad wpływa na smak parzonej kawy i przyczynia się do przedwczesnej awarii sprzętu. Najlepszym sposobem zapobiegania osadzaniu się kamienia jest używanie wody filtrowanej lub butelkowanej zamiast wody z kranu do napojów innych niż zwykła gorąca woda. Według danych zebranych od użytkowników komercyjnych ekspresów do kawy na całym świecie, prawie trzy czwarte (73%) twierdzi, że wolałoby używać wody filtrowanej lub źródlanej do przygotowywania tego typu napojów zamiast wody z kranu.
Jak dbać o ekspres do kawy?
Rodzaj wody używanej w urządzeniu jest prawdopodobnie najważniejszym czynnikiem zapobiegającym uszkodzeniom. Podczas gdy najlepsze rezultaty zapewnia woda filtrowana lub butelkowana, do parzenia kawy i innych gorących napojów można również używać gruboziarnistej wody z kranu. Natomiast do zimnych napojów najlepiej używać wody filtrowanej lub butelkowanej.
Jeśli chcesz wiedzieć, ile wody potrzebuje Twój sprzęt w normalnych warunkach pracy, oto kilka prostych wskazówek:
- Napoje gorące (kawa) – od 6 do 8 litrów na 100 porcji
- Napoje zimne (herbata) – od 4 do 6 litrów na 100 porcji
Ekspresy do kawy wymagają odkamieniania co trzy miesiące, jeśli używana jest twarda woda z kranu; w przeciwnym razie powinny być odkamieniane co sześć miesięcy.
Czyszczenie należy przeprowadzać codziennie. Częstotliwość czyszczenia może się różnić w zależności od lokalnych warunków eksploatacji i rodzaju używanej wody, ale codzienne czyszczenie jest istotnym elementem zapewnienia bezproblemowej eksploatacji.
Konserwacja ekspresu do kawy obejmuje sprawdzenie, czy wszystkie wewnętrzne komponenty działają prawidłowo oraz wymianę zużytych części zanim ulegną awarii. W zależności od sposobu użytkowania, urządzenia do kawy należy serwisować raz na dwa miesiące lub raz w roku. Najlepiej autoryzowany technik, bo ma instrukcje producenta i specjalne narzędzia do naprawy.
Ważne jest, aby monitorować zużycie energii, jak również wody. Na przykład, w niektórych obiektach udało się obniżyć roczne koszty gorących napojów nawet o 20%.
Link z serii interesujących, dlatego uważam, że warto w niego wejść
Zobaczcie, jaki ciekawy artykuł. Moim zdaniem warto się nim podzielić dalej